Turvallisuus matkalla

Maailma on täynnä mitä upeimpia lomakohteita. On ihania rantoja, kiehtovia nähtävyyksiä, herkullista ruokaa ja paljon unelmia toteuttavaksi! Jokin on kuitenkin muuttunut – niin kauan kuin koronapandemia jatkuu, se voi aiheuttaa epävarmuutta ja paljon kysymyksiä matkailuun liittyen. Vastuullisena matkanjärjestäjänä seuraamme hyvin tarkasti koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen. Meille on erityisen tärkeää, että jokainen asiakkaamme voi tuntea olonsa turvalliseksi koko lomansa ajan ja palata kotiin taskut täynnä mukavia lomamuistoja.

Koronapandemian aiheuttamat erityistoimenpiteet ja rajoitukset vaihtelevat maakohtaisesti, ja ne voivat muuttua hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Vallitsevassa tilanteessa on syytä varautua mahdollisiin muutoksiin ennen matkan alkua tai sen aikana. Asiakkaanamme suojanasi on matkapakettilaki ja matkapakettiehdot, kuten aina ostaessasi Matkavekan matkapaketin. Mahdollisen hätätilanteen sattuessa olemme tavoitettavissa paikan päällä lomakohteessa tai puhelimitse Suomessa, suomen kielellä.

Huolehdithan, että varauksellasi on varmasti ajan tasalla olevat yhteystietosi, jotta tavoitamme sinut tarvittaessa.

UM ja matkustusilmoitus

Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille lukuun ottamatta maita, joiden osalta Suomen hallitus on luopunut maahantulon rajoituksista. Nämä maat ovat 24.8.2020 alkaen Etelä-Korea, Georgia, Italia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Ruanda, Slovakia, Thaimaa, Tunisia, Unkari, Uruguay, Uusi-Seelanti, Vatikaani ja Viro. Lue lisää >>

Edellä lueteltuihi maihin voi Suomen ulkoministeriön antaman tiedon mukaan matkustaa Suomesta ilman, että tarvitsee Suomeen palaamisen jälkeen jäädä omaehtoiseen karanteeniin. On huomioitava, että näilläkin mailla voi siitä huolimatta olla erityisiä rajoituksia matkalijoiden maahanpääsyyn tai maassa oleskeluun liittyen. Kehotamme kaikkia matkoilijoita tutustumaan tarkasti kohdemaan tietoihin. Matkustuspäätöksen tekee aina matkailija itse.

Tilanteet voivat muuttua nopeasti ja odottamattomasti missä tahansa maassa tai lomakohteessa. Kehotamme kaikkia matkustajia tekemäään matkustusilmoituksen. Sen voit tehdä Suomen ulkoministeriön sivuillaNäin ulkoministeriö on tietoinen oleskelustasi kohdemaassa ja voi tarvittaessa olla sinuun yhteydessä.

 

Lentokentillä ja lennoilla

Turvallisuus lentokentillä ja lennon aikana

Lentokentät ja lentoyhtiöt noudattavat EASA:n (Euroopan Unionin lentoturvallisuusviraston) ohjeistuksia. On hyvä käydä tutustumassa myös lentokenttien omiin verkkosivuihin ennen matkaa. Useimmilla lentoasemilla vaaditaan tai suositelleen käytettävän kasvosuojainta, joka peittää nenän ja suun. Matkustajilta, jotka eivät noudata annettuja ohjeita, voidaan evätä pääsy lentoasemalle tai lennolle. 

Suosittelemme

 • Älä lähde matkalle, jos et tunne itseäsi terveeksi.
 • Tee lähtöselvitys ennakkoon verkossa, mikäli se on mahdollista.
 • Varaa mukaan matkalle useita kasvosuojaimia. Mikäli et terveydellisistä syistä voi pitää suojainta, ota mukaan todistus asiasta ja selvitä lentoyhtiöltä, onko siitä ilmoitettava heille etukäteen..
 • Pakkaa kaikki käsimatkatavaroissa olevat nesteet uudelleensuljettavissa olevaan muovipussiin jo ennen saapumistasi lentokentälle. 
 • Saavu ajoissa lentoasemalle .
 • Hyvästele mahdolliset saattajasi lentoaseman ulkopuolella.
 • Huolehdi käsihygieniasta.
 • Pidä fyysistä etäisyyttä muihin matkustusjiin ja henkilökuntaan mahdollisuuksien mukaan.
 • Seuraa ja noudata lentoaseman ohjeistuksia.

Hyödyllisiä linkkejä

Finavian ohjeita matkustajille >>
Finnair - tietoa matkustajille >>
Norwegian - tietoa matkustajille >>
SAS - tietoa matkustajille >>
Czech Airlines - tietoa matkustajille >>
KLM - tietoa matkustajille >>
Lufthansa - tietoa matkustajille >>
TAP Air Portugal - tietoa matkustajille >>
Britis Airways - tietoa matkustajille >>
Enter Air - tietoa matkustajille >>

 

Lomakohteessa

Terveys ja turvallisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä myös lomakohteessa. Useissa maissa, samoin kuin Suomessa, on käytösssä erityisiä toimenpiteitä, joilla pyritään huolehtimaan hygieniasta, ihmisten turvallisuudesta ja ehkäisemään koronaviruksen leviäminen. Kaikkialla maailmassa on pidettävä riittävää turvaväliä mm. rannalla, kaupungilla, ravintoloissa, kaupoissa, nähtävyyksillä ja myös hotellialueella ja uima-altailla. On syytä huomioida, että koronaviruspandemian vuoksi kaikki lomakohteiden palvelut eivät välttämättä ole avoinna normaalisti. 

Opastetuilla Matkavekka-lomapaketeilla suomenkieliset oppaamme ovat odottamassa lomakohteen lentoasemalla ja he kertovat lomakohteen ajankohtaisesta tilanteesta asiakkaiden saavuttua perille. Kohdehenkilökuntamme on ajan tasalla kohdemaan viranomaismääräyksistä ja toimenpiteistä liittyen koronaviruspandemiaan ja sen leviämisen ehkäisemiseen. Hotellikuljetukset hoidetaan paikallisten määräysten mukaisesti, opas ei välttämättä ole mukana jokaisessa bussissa. On myös hyvä varautua käyttämään kasvosuojainta hotellikuljetuksen aikana.

Huomioitavaa hotellissa 

 • Hotellihuoneen saa useimmiten käyttöön klo 15 mennessä.
 • Hotellihuoneen luovutusta kotiinlähtiessä on voitu aikaistaa ja se voi olla usein jo klo 11.
 • Hotellihuoneita siivotaan erityisen hyvin asiakkaiden vaihtuessa, mutta loman aikana huonetta ei välttämättä käydä siivoamassa yhtä usein kuin normaalisti.
 • Mahdolliset kahvin-/teen valmistusvälineet on voitu poistaa hotellihuoneesta.
 • Ravintoloissa voi olla rajoituksia asiakasmäärän suhteen. On syytä varautua sihen, että voi joutua odottamaan ravintolaan pääsyä tai tekemään varauksen etukäteen.
 • Buffetravintoloissa voi olla erityisjärjestelyjä; asiakkaat eivät välttämättä voi itse ottaa ruokaa, vaan se tarjoillaan henkilökunnan toimesta.
 • Uima-allasalueilla aurinkotuolit sijoitetaan usein normaalia väljemmin ja uima-altaissa voi olla rajoituksia siitä, kuinka monta henkilöä altaassa saa olla samaan aikaan.
 • Osa palveluista voi olla suljettuna tai avoinna rajoitetuin aukioloajoin ja säädöksin. 
 • Tietyissä osissa hotellialuetta (esim. hissit tai vastaanotto) voidaan vaatia käyttämään kasvosuojainta. 

Huomioitavaa hotellin ulkopuolella

 • Useissa maissa on pidettävä kasvosuojainta taksissa ja julkisissa kulkuneuvoissa.
 • Taksit voivat rajoittaa kyytiin otettavien henkilöiden määrää esimerkiksi kahteen henkilöön.
 • Uimarannoilla on huolehdittava riittävästä turvavälistä noudattaen annettuja etäisyysmittoja seurueiden välillä.
 • Käytä kasvosuojainta paikoissa, joissa näin ohjeistetaan. Muutoin voit kulkea ilman kasvosuojainta.
 • Retkivalikoimassa ja retkien sisällöissä voi olla muutoksia; saat tarkat retkitiedot paikan päällä lomakohteessa.

 

   

Ennen matkaa

On huomioitava, että useilla mailla on erityisiä rajoituksia matkalijoiden maahanpääsyyn liittyen. Kehotamme kaikkia matkailijoita tutustumaan kohdemaan tietoihin. 

Useat maat mm. edellyttävät ennakkoon tai saapumisen yhteydessä täytettävää maahantulolomaketta. Ilman asianmukaisesti täytettyä matkustuslomaketta maahanpääsy voidaan evätä. Kehotamme huolehtimaan ajoissa, että jokainen matkustaja on täyttänyt tarvittavan lomakkeen. 

Kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n sivuilla voit tutustua eri maiden vaatimuksiin ja rajoituksiin.
Euroopan komissio on avannut matkustajia helpottavan sivuston, joka sisältää tietoa matkustuksen käynnistämisestä uudelleen.

 

Kreikka
Koronaviruspandemian leviämisen ehkäisemiseksi Kreikan viranomaiset vaativat kaikilta matkustajilta ennakkoon täytetyn Passenger Locator Form (PLF) -lomakkeen. Lomake on täytettävä viimeistään 48 tuntia ennen matkaa. Täyettyäsi lomakkeen onnistuneesta saat puhelimeesi QR-koodin, joka on esitettävä Kreikan viranomaisille kohdemaan lentoasemalla.

Tutustu ja täytä lomake >>

Kroatia
Koronaviruspandemian leviämisen ehkäisemiseksi Kroatian viranomaiset vaativat kaikkia matkustajia täyttämään maahantulolomakkeen. Lomake täytetään, tallennetaan, tulostetaan ja esitetään Kroatian viranomaisille kohdemaan lentoasemalla. 

Tutustu ja täytä lomake >>

Espanja
Koronaviruspandemian leviämisen ehkäisemiseksi Espanjan viranomaiset vaativat kaikilta matkustajilta ennakkoon täytetyn Sanitary Control Form (FCS) -lomakkeen. Lomake on täytettävä ennen matkaa. Täyettyäsi lomakkeen onnistuneesta saat puhelimeesi QR-koodin. Esitä koodi tai tulostettu vastaanottokuittaus Espanjan viranomaisille kohdemaan lentoasemalla.

Tutustu ja täytä lomake >>      Ohjeita ja lisätietoa >>

Kypros
Koronaviruspandemian leviämisen ehkäisemiseksi Kyproksen viranomaiset vaativat kaikkia matkustajia täyttämään maahantulolomakkeen ennen matkaa. 

Tutustu ja täytä lomake >>

 

Matkavakuutus

Kehotamme huolehtimaan ajoissa, että sinulla ja matkaseuralaisillasi on voimassa oleva ja tarpeeksi kattava matka- ja matkatavaravakuutus matkaa varten. Vakuutusten korvausehdoissa on eroja, joten kannattaa tarkistaa oman vakuutuksesi ehdot hyvissä ajoin etukäteen. Olethan vakuutusasiossa yhteydessä suoraan vakuutusyhtiöön.

Sivu päivitetty 21.8.2020 klo 8.30. Matkavekka ei vastaa ulkopuolisten linkkien sisällöstä.

Löydä lomasi

Lomalle omalta kotikentältä helposti ja mukavasti

Tutustu matkoihin jopa 15 kentältä  >>

Rantaloma, kaupunkiloma, aktiiviloma, teemaristeily, ryhmämatka... 

Tutustu koko laajaan lomavalikoimaan >>

 

Ihanat rantalomakohteet - nauti lämmöstä ja auringosta

Tutustu rantalomiin >>

Mielenkiintoiset kaupunkilomat - ihastu kiehtoviin kaupunkeihin

Tutustu kaupunkilomiin >>

Valitse vaivaton ja mukava matka, suomenkielinen opas lomakohteessa

Tutustu Matkavekka-lomapaketteihin >>

Omatoimiset kaupunki- ja rantalomat, loma kuten itse haluat

Tutustu lento+hotelli-lomapaketteihin >>

Valitse valmis golfpaketti ja lomasi on huoleton

Tutustu golfpaketteihin >>

Ohjatut vaellusmatkat hyvässä seurassa

Tutustu vaellusmatkoihin >> 

Teemaristeilyt - hauskaa merellä hyvässä seurassa

Tutustu teemaristeilyihin >>

Räätälöimme ryhmämatkat lähelle ja kauas

Tutustu ja lähetä tarjouspyyntö >>

Kaikki kohteet
Kaupunkilomat
Risteilyt

Jaa tämä sivu sähköpostitse