Apulia - Etelä-Italian aarre

0
Takaisin

Huoneet & hinnat

  • Matkustajat
Peru Lähtöpaikka
Lähtö
 
Peru Lähtöpäivä
Valitse lähtöpäivä
Keskihinta kuukausittain
Peru Matkan kesto
Matkan kesto
Peru Matkustajat

Kierros Italian saappaankorossa

Apulian maakunta Italian kaakkoisosassa on matkailijalle aarreaitta ja pala aidointa Italiaa. Sen kuvankaunista kukkulamaisemaa oliivipuulehtoineen ja viinitarhoineen pilkuttavat valkoiset pikkukaupungit kirkkoineen ja keskiaikaiset linnat torneineen. Maiseman täydentävät etelärannikkoa huuhteleva kristallinkirkas Joonianmeri ja itärannikolla syvänsinisenä aaltoileva Adrianmeri. Tuhansien vuosien värikkäät vaiheet ja valloittajat ovat jättäneet perinnöksi kiehtovan kulttuurin ja runsain mitoin mielenkiintoista nähtävää, aina Materan luola-asunnoista Arbelobellon hurmaaviin trullitaloihin ja vitivalkoisesta Ostunista lumoavaan Leccen barokkikaupunkiin. Idyllinen maaseutu tarjoaa muutakin kuin silmänruokaa; Apulian ruokakulttuuri valloittaa varmasti kaikki maailman herkkusuut. Kulinaristit saavat nauttia myös erinomaisista viineistä. Paikallisten ihmisten ystävällisyys ja aito vieraanvaraisuus yhdistettynä verkkaisen elämänrytmin charmiin ovat ihastuttavia lisämausteita kiertomatkallamme.

Andria 1 yö – Alberobello 5 yötä – Nola (Napoli) 1 yö

Lähtöpäivät
23.4.2017
12.9.2017
10.10.2017

Matkan kesto: 7 yötä

Kohokohdat

Alberobellon trullit

Alberobellon kylä tunnetaan valkoisista trulleistaan, jotka eivät suinkaan ole pääsiäisnoitia, vaan viehättäviä kartiokattoisia taloja. Nämä kalkkikivestä rakennetut talot kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.

Lecce - "etelän Firenze"

Historiallinen, Apulian kauneimmaksi kaupungiksi mainittu Lecce muistuttaa barokkityylinsä vuoksi Firenzeä kirkkoineen, kartanoineen ja palatseineen. Kävely ikivanhoilla mukulakivikaduilla vie kauas menneisyyteen aina Rooman aikohin asti.

Ostuni

Vierailemme ”La Città Biancassa” eli Ostunissa, joka hohtaa valkoisena kukkulan laella. Kiertelemme Ostunin vanhassakaupungissa ja nousemme ylös katedraalille katselemaan upeita näkymiä Adrianmerelle asti.

Sassi di Matera

Sassi di Matera eli sananmukaisesti "Materan kivet" ovat kallioon kaiverrettuja luola-asuntoja. Alue on Italian pisimpään asutettuja alueita ja löytyy Unescon maailmanperintökohteiden listalta. Onpa labyrinteissä ja luolissa kuvattu elokuviakin.

Matkaohjelma

Päivä 1: Helsinki Napoli – Andria
Lufthansan lento Helsingistä Müncheniin, koneenvaihto ja jatkolento Napoliin. Matkanjohtaja on vastassa Napolin lentoasemalla, josta suuntaamme kohti itärannikkoa ja Apulian maakuntaa. Majoitumme hotelliin Andrian kaupungin keskustassa. Illallinen hotellissa. Päivän bussimatka noin 210 km.

Päivä 2: Andria – Castel del Monte – Alberobello
Aamiainen ja huoneiden luovutus. Ajamme Andriasta noin puolen tunnin matkan päässä sijaitsevalle Castel del Monten linnakkeelle, jonka rakennutti 1200-luvulla saksalais-roomalaisen valtakunnan keisari Fredrik II. Tämä mielikuvituksellinen, upea kahdeksankulmainen rakennelma kohoaa noin 500 metriä korkean kukkulan laella ja sieltä on hienot näkymät ympäröiviin oliivilehtoihin. Linna llistattiin Unescon maailmanperintökohteisiin vuonna 1996. Täältä suuntaamme kaakkoon, viehättävään Alberobellon kylään, joka on Apulian mielenkiintoisimpia tutustumiskohteita ja ainutlaatuisuutensa vuoksi myös Unescon perintökohde. Alberobello tunnetaan pienistä ja sievistä, valkoisista kartionmuotoisista trullitaloistaan. Nämä suippokattoiset talot on rakennettu litteistä kalkkikivistä ilman laastia. Osa taloista on yhteydessä toisiinsa niin, että tilaa on isommallekin perheelle. Trullitaloissa asutaan edelleen ja ne ovat myös haluttuja loma-asuntoja. Kävelemme trullikortteleissa, joiden pikkuputiikeista löytää mm. paikallisten käsityöläisten taidokkaita töitä matkamuistoksi. Poikkeamme myös Sant´Antonion kirkossa, joka sekin on suurehko trulli. Majoitumme hotelliin ja nautimme illallisen. Päivän ajomatka noin 130 km.

Päivä 3: ”Valkoinen kaupunki” Ostuni ja oliivitila
Aamiainen hotellissa. Retkeilemme Ostunin kaupunkiin, jota kutsutaan myös nimellä ”La Città Bianca” eli Valkoinen kaupunki. Alueelle ovat ominaisia mantelipuut ja ikivanhat oliivipuut ja kukkulalla sijaitseva kaupunki ikään kuin hohtaa maisemassa sitä lähestyttäessä; vanhankaupungin talot maalataan kaupungin varoilla joka vuosi hohtavan valkoisiksi. Teemme kävelykierroksen Ostunin viehättävässä historiallisessa osassa ja nousemme aina kauniille katedraalille saakka; näkymät ylhäältä avautuvat Adrianmerelle asti. Yhteisen kierroksen jälkeen jää aikaa tutkia kapeiden katujen ja kujien sokkeloita omin päin tai vaikkapa viettää herkkuhetken jossakin kaupungin jäätelöbaareista. Seuraavaksi vierailemme oliivifarmilla – onhan Apulia Italian suurin oliivintuottaja. Tutustumme tilan tuotantoon ja saamme maistiaisia. Paluu Alberobelloon ja illallinen hotellissa. Päivän matka noin 60 km.

Päivä 4: Bari – Apulian alueen pääkaupunki
Aamiaisen jälkeen lähdemme kokopäiväretkelle Apulian taloudellisesti ja kulttuurisesti tärkeimpään kaupunkiin Bariin. Kaupunki sijaitsee Adrianmeren rannalla ja jakaantuu kahteen erilaiseen osaan: vanhakaupunki mukulakivikatuineen on kuin eri maailmasta sen ympärille rakentuneen uudemman kaupunginosan kanssa. Barissa on paljon historiallisesti tärkeitä rakennuksia kuten kirkkoja, palatseja ja komea linna. Näemme bussista käsin kaupunkia laajemmin, minkä jälkeen jalkaudumme muurien vartioiman vanhankaupungin kapeille kaduille ja kujille. Historia ja uskontoon liittyvät traditiot ovat täällä läsnä. Paluu Alberobelloon ja illallinen hotellissa. Päivän ajomatka noin 150 km.

Päivä 5: ”Etelän Firenze” Lecce ja Cantelen viinitarha
Aamiaisen jälkeen ajamme Italian ”saappaankorkoon”, Apulian kauneimmaksi kaupungiksi mainittuun Lecceen, jonka historia ulottuu vuosituhansien taakse. Kaupungin nykyinen ilme on peräisin pääosin 1500–1600-lukujen kukoistuskaudelta, jolloin rakennettiin barokkityylisiä, ylenpalttisesti koristeltuja kirkkoja, kartanoita ja palatseja. Keskustan tuntumassa on myös Kaarle V:n 1500-luvulla rakentama linna. Arkkitehtonisten aarteiden lisäksi Lecce lumoaa kauniilla puutarhoillaan. Kävelemme historiallisen keskustan mukulakivikaduilla ja aukioilla, jotka johdattavat meidät pitkälle menneisyyteen. Vanhimpia nähtävyyksiä on Piazza Sant’Oronzon laidalla sijaitseva, osittain hautautunut amfiteatteri Rooman keisari Hadrianuksen ajoilta, ja kaupungin katedraalikin perustettiin jo 1100-luvulla. Leccestä ajamme perheomisteiselle Cantelen viinitilalle, jossa viini tuotetaan luontoa kunnioittaen. Tilalla saamme kokonaiskäsityksen viinin tuotantoprosessista ja maistelemme joitakin herkullisia viinilaatuja. Paluu Alberobelloon ja illallinen hotellissa. Päivän ajomatka noin 200 km.

Päivä 6: Martina Franca (kävelykierros)
Aamiainen hotellissa. Tänään tutustumme kävelykierroksella Martina Francan kaupunkiin ja sen viehättävän kodikkaaseen historialliseen osaan. Kiviseinämien ja puolustustornien suojaamaan vanhaankaupunkiin kuljetaan barokkiporteista ja sen aukioilla ja mutkittelevilla pikkukaduilla ja kujilla riittää ihasteltavaa. Näille sijoille syntyi kyläyhteisö 900-luvulla, kun paikalle saapui saraseenien Tarantoon tekemää hyökkäystä paenneita ihmisiä. 1300-luvulla myönnetty verovapaus toi vaurautta ja kylästä kasvoi kaupunki. Näinä päivinä kaupunki tunnetaan ensisijaisesti heinäkuisesta oopperafestivaalistaan ja barokkiarkkitehtuuristaan. Myös rokokoon aikakausi erottuu katukuvassa ja sen symbolina pidetään San Martinon basilikaa. Kukkulalla sijaitseva Martina Franca on Taranton seudun asukkaiden suosima kesäkohde, sillä kaupunkiin osuvat sekä Joonian- että Adrianmeren vilvoittavat tuulet. Paluu Alberobelloon ja illallinen hotellissa.

Päivä 7: Sassi di Matera – Battipaglia – Nola
Aamiainen ja huoneiden luovutus. Tänään jätämme Apulian ja ajamme viimeiseksi yöksi Tyrrhenanmeren puolelle. Matkalla pysähdymme ensiksi Materan kaupungin vanhimmassa osassa, jonka kallioon kaiverretut luola-asunnot tunnetaan nimellä Sassi. Luola-alue on Italian pisimpään asutettuja alueita ja löytyy Unescon maailmanperintökohteiden listalta. Osa luolarakennelmista on suurempia kuten kryptia ja kirkkoja. Kävelemme kapeiden katujen labyrintissa ja poikkeamme luolassa, joka alun perin toimi asuntona ja sittemmin kirkkona. Maailmanlaajuisesti Matera tuli kuuluisaksi viimeistään Mel Gibsonin ohjaaman "Kristuksen kärsimys” -elokuvan kuvauskohteena. Täältä jatkamme Battipagliaan, joka tunnetaan puhvelinmaidosta valmistetusta mozzarellajuustosta. Teemme kierroksen juustotilalla tutustuen juuston valmistukseen, minkä jälkeen saamme maistaa tilan tuotteita. Jatkamme Nolaan Napolin lähettyville, jossa majoitumme hotelliin. Illallinen hotellissa. Päivän ajomatka 285 km.

Päivä 8: Napoli – Helsinki
Aamiainen hotellissa, huoneiden luovutus ja kuljetus Napolin lentoasemalle. Lufthansan lento Müncheniin ja edelleen Helsinkiin, koneenvaihto Münchenissä. Päivän bussimatka noin 35 km.

Matkan tiedot

Hotellit (allaolevat tai vastaavat, sitoumuksetta)

 

Andria, Hotel Ottagono (23.4. lähtö)

http://hotelottagono.com/

Hotel Cristal (muut lähdöt)

www.cristalpalace.it

 

Alberobello, hotelli Donatello

www.donatello.it

 

Nola (Napoli), Hotel Dei Platani (23.4. lähtö)

http://www.hoteldeiplatani.it/

 

Palazza Giordano Bruno (muut lähdöt)

www.hotelgiordanobruno.it

 

Hyvä tietää

Matkustusasiakirjat
EU-kansalaisen matkustusasiakirjana käy passin asemesta myös poliisin myöntämä virallinen, kuvallinen henkilökortti. 

Aikaero
Kello on Italiassa tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Rahayksikkö
Italian rahayksikkö on euro.

Liikkuminen matkalla
Matkalla liikutaan bussilla ja jalan. Osa kävelyreiteistä sisältää mukulakivikatuja tai muuten epätasaisia pintoja sekä portaita, joten matka ei sovellu liikuntaesteiselle tai henkilölle, joka ei pysty tai halua liikkua jalkaisin. Tavanomainen liikuntakyky ja peruskunto riittävät kävelyosuuksille. Varaa mukaan hyvät kävelyyn sopivat jalkineet.

Matkaehdot

Hintaan sisältyy

  • Lufthansan reittilennot turistiluokassa
  • hotellimajoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, mainitut hotellit tai vastaavat
  • puolihoito (aamiainen ja illallinen hotellissa)
  • oliivi-, viini- ja juustotilojen tuotemaistajaiset
  • kuljetukset, kiertoajelut ja sisäänpääsymaksut matkaohjelman mukaan
  • suomenkielisen matkanjohtajan palvelut kohteessa
Jaa tämä sivu sähköpostitse