Kaikki matkat
Rantalomat
Kiertomatkat
Viron lomat
Joulutorit
Lento+hotelli
Isovanhempi-kampanja

Tervetuloa Lomamatkojen Fuerteventuralle!

Kanarian saarten toiseksi suurin saari on Fuerteventura, jolla on rantaviivaa n. 340 km. Pituudeltaan saari on n. 100 km ja kapeimmalta kohdaltaan ainoastaan n. 5 km. Saari kuuluu itäiseen provinssiin, Las Palmasin maakuntaan, jonka pääkaupunki on nimeltään myös Las Palmas. Ilmasto Fuerteventuralla on hyvin tasainen, lämpötila harvoin laskee alle 18 asteen. Fuerteventura on yksi maailman suosituimmista surffauskohteista. Saari on säilyttänyt karun omaleimaisuutensa, pienet kylät saaren keskiosissa elävät omaan verkkaiseen tahtiinsa, rannikon turistikohteista piittaamatta. Fuerteventuran rauhallisuus, upeat rannat ja karut maisemat houkuttelevat matkailijoita saarelle yhä uudestaan, täällä viihtyy niin itsenäinen seikkailija kuin koko perhekin.

Jandia
Jandia on saaren eteläosassa sijaitseva rauhallinen lomapaikka, joka levittäytyy upean rannan, Playa del Matorralin, kupeeseen. Jandian vieressä kävelyetäisyydellä on Morro Jablen kylä, jossa paikalliset ihmiset pääosin asuvat, matkailijoiden asuessa hotelleissa Jandian puolella. Jandiasta ja Morro Jablesta löytyvät kaikki matkailijan kaipaamat palvelut, ruokapaikkoja on moneen makuun ja täältä on helppo lähteä valloittamaan saarta joko omin päin tai Lomamatkojen retken mukana!

Caleta de Fuste
Caleta de Fuste, joka tunnetaan myös nimellä El Castillo – linnake, sijaitsee saaren keskiosassa ja on erinomainen valinta rauhallisen perhe- tai golfloman viettoon. Alue on rakennettu turistien tarpeita silmällä pitäen ja keskustan pääkadun varrella on runsaasti ostoskeskuksia sekä ravintoloita ja uimaranta sijaitsee suojaisassa lahden poukamassa.

Corralejo
Corralejo on saaren pohjoisosassa sijaitseva idyllinen lomakohde. Kylä on laajentunut kalastajasatamasta kohti etelän dyynialuetta. Saaren vilkkaimman lomakohteen suosiona ovat upeat hiekkarannat ja harrastusmahdollisuudet. Iltaisin kalastajakylän vanha satama ja kapeat kujat täyttyvät ihmisistä. Ravintoloissa voi herkutella sekä paikallista että kansainvälistä ruokaa. Pikkuliikkeet ja putiikit tarjoavat shoppailijalle muotituotteita ja merkkivaatteita. Kohde tunnetaan myös surffaajien paratiisina.

Hyvä tietää Kanariansaarista
Valtiomuoto: Kanarian saaret kuuluvat hallinnollisesti Espanjaan, joka on kuningaskunta.   
Pääkaupunki: Espanjan pääkaupunki on Madrid (n. 3,9 milj. asukasta) ja Fuerteventuran pääkaupunki on Puerto del Rosario (n. 28 000 asukasta).   
Pinta-ala ja väestö: Espanjan pinta-ala on n. 504 782 km² ja asukkaita on n. 40 milj. Fuerteventuran pinta-ala on n. 1660 km² ja asukkaita saarella on n. 100 000. Fuerteventura sijaitsee n. 115 kilometrin päässä Afrikan mantereesta.
Virallinen kieli: espanja. Fuerteventuralla pärjää englannin ja saksan kielellä. 
Uskonto: roomalaiskatolisuus.
Rahayksikkö: euro.
Aikaero Suomeen: –2 tunti.

Matkalle lähdettäessä

Lääkkeet ja rokotukset
Säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä kannattaa varata mukaan koko loman ajaksi. Pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihisi alkuperäispakkauksissa. Nestemäisten lääkkeiden aitous on pyydettäessä todistettava turvatarkastuksessa. Matkalle suositeltavan matka-apteekin sisältöön saa vinkkejä esim. Yliopiston apteekin sivuilta www.Yliopistonapteekki.fi. Hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä on syytä varmistaa, että kaikki perusrokotukset ovat kunnossa. Lisäksi tulee ottaa selvää suositellaanko tai vaaditaanko kohdemaahan muita rokotuksia tai estolääkityksiä. Matkustaja on itse velvollinen huolehtimaan tarvitsemistaan rokotuksista. Eri maihin tarvittavista lisärokotuksista saat tietoa kotipaikkakuntasi terveyskeskuksesta ja rokotuspoliklinikoilta. Kohdemaasi terveyteen liittyvät ajankohtaiset tiedot sekä rokotussuositukset löytyvät Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen julkaisemasta Matkailijan terveysoppaasta.

Matkustusasiakirjat
Suomen kansalaiselle riittää matkustusasiakirjaksi EU-maihin 1.3.1999 jälkeen myönnetty henkilökortti tai voimassa oleva passi. Matkustaja on itse velvollinen ottamaan selvää minkä maiden kansalaiset tarvitsevat kohdemaahan viisumin/passin. Matkavahvistus toimii osanottajatodistuksena, joten muista ottaa se matkalle mukaan.

Matkavakuutus
Suosittelemme matkustaja- ja matkatavaravakuutuksia. Tarkista vakuutuksesi voimassaolo ja matkavakuutuksesi ehdot. Matkustaja- ja matkatavaravakuutukset saat kätevästi internet sivuiltamme www.lomamatkat.fi sekä soittamalla tai käymällä Matka-Vekan toimistossa. Kelalta saa pyydettäessä Eurooppalaisen sairaanhoitokortin EU-maiden julkisia sairaanhoitopalveluja varten; lisätietoja www.kela.fi.

Yhteystiedot läheisille
Jätä hotellisi nimi ja osoite sekä lentosi numero ja aikataulut läheisillesi.

Finnair

Matkatavarat

Kirjattavat matkatavarat

Finnairin lennoilla ruumassa saa kuljettaa veloituksetta yhden laukun, jonka enimmäispaino on 23 kg ja ulkomitat (pituus + leveys + korkeus) enintään 158 cm.  Yhdeksi laukuksi voidaan myös laskea näihin mittoihin mahtuva erikoismatkatavara, esimerkiksi musiikkisoitin tai golfvarusteet. Lapsella, jolla on oma varattu istuinpaikka lennolla, saa olla yhtä paljon matkatavaraa kuin samassa luokassa matkustavalla aikuisella. Sylilapsella saa olla yksi enintään 23 kg painava laukku. Lisäksi lapsella saa olla mukana kokoontaitettavat lastenrattaat ja turvaistuin. Yhden yksittäisen matkatavaran suurin sallittu paino on 32 kg. 23–32 kg ja/tai korkeintaan 190 cm x 75 cm x 65 cm suuruisista matkatavaroista tulee maksaa erillinen painavan laukun lisämaksu.

Käsimatkatavarat

Lisäksi matkustamoon saa ottaa yhden käsimatkatavaran, jonka maksimikoko on 56 x 45 x 25 cm ja enimmäispaino 8 kg. Lisäksi saa tuoda koneeseen pienen käsilaukun, pienen kameralaukun, lastenruokaa, matkalukemista, päällystakin sekä tarvittaessa kävelykepin, kyynärsauvat tai vastaavat kävelyä helpottavat apuvälineet. Soittimet, jotka eivät ylitä käsimatkatavaroille sallittuja mittoja, voidaan tuoda koneeseen osana käsimatkatavarakiintiötä. Myös lentokentällä ostamasi tavarat, mukaan lukien tax-free-tuotteet, lasketaan mukaan sallittuun matkatavaramäärääsi. Alle 2-vuotias lapsi, jolle ei ole varattu omaa istuinpaikkaa: ei käsimatkatavaroita.

Lisää tietoa matkatavara säädöksistä löydät Finnairin sivuilta http://www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage

Pakkaaminen

Pakkaa kaikki lääkkeet, särkyvät esineet, rahat, korut, arvotavarat, avaimet, matkapuhelin ja lennolla tarvitsemasi tavarat käsimatkatavaroihin. Yksi henkilö voi viedä matkustamoon nesteitä käsimatkatavarana, kun
- nesteet on pakattu enintään 100 ml kokoisiin pakkauksiin
- 100 ml pakkaukset mahtuvat enintään 1 l kokoiseen uudelleensuljettavaan ja läpinäkyvään muovipussiin
- 1 pussi/matkustaja. 

Finnair suosittelee, että suojaat matkalle mukaan ottamasi lastenrattaat, pyörätuolin, polkupyörän, sukset ja golf-varusteet. Airshells vuokraa suojatarvikkeita joillakin eurooppalaisilla lentokentillä www.airshells.com

Ylimääräinen / erikoismatkatavara

Finnairin lennoilla ylimääräisestä matkatavarasta veloitetaan ylipainomaksu. Kuljetusmaksu sallitun matkatavarakiintiön ylittävistä kiloista tai lisälaukuista sekä urheiluvälineistä ja muista erikoismatkatavaroista, on mahdollista maksaa etukäteen, jolloin hinta on usein edullisempi kuin lentokentällä maksettuna. www.finnair.fi/lomalento

 

Varauksesi Finnairin lennolle

Siirrämme varauksesi tiedot Finnairille viimeistään 5-7 vuorokautta ennen lähtöä, jonka jälkeen voit kirjautua lentoyhtiön palveluihin. Jos varaat matkasi alle 7 vuorokautta ennen lähtöä, siirrämme varauksesi lentoyhtiölle viimeistään lähtöpäivää edellisenä päivänä. HUOM! Emme siis voi taata istumapaikkojen tai lisäpalveluiden varauksia viime hetken varauksille. 

Poikkeuksena rantalomat Thaimaahan ja Intiaan, joihin toimitamme liput viimeistään 7 päivää ennen lähtöä. Lipun saatuanne voitte tehdä istumapaikkavarauksen soittamalla Finnairille. Tarkemmat ohjeet saatte lipun mukana.

Tärkeää lähtöselvityksestä: Lähtöselvityksessä Finnairin internet-sivuilla tai lentoaseman automaatilla tulee Lomamatkojen varausnumero kirjoittaa niin, että kaksi ensimmäistä numeroa jätetään pois ja kirjoitetaan vain 6 viimeistä numeroa ennen sulkeissa olevaa numeroa

Ateria ja erikoisruokavaliot lennolla

Voit ostaa aterian lennolle Finnairin Sky Bistro menusta, tutustu valikoimaan: https://www.finnair.com/fi/fi/skybistro. Aterian voi tilata myös etukäteen Finnairin sivulta  Ateriat ovat tulee varata viimeistään 24 tuntia ennen lähtöä.

Istumapaikat lennolla

Mikäli haluat istua lennolla mieleiselläsi paikalla tai haluat varmistaa vierekkäiset paikat matkakumppaneidesi kesken, voit varata istumapaikat etukäteen maksusta. Paikkavaraukset tulee tehdä viimeistään 36 tuntia ennen lähtöä. Mikäli et ole varannut paikkaasi etukäteen, voit valita haluamasi jäljellä olevista paikoista maksutta lähtöselvityksen yhteydessä. Lähtöselvityspalvelu Finnairin verkkosivuilla avautuu 36 tuntia ennen lennon lähtöä.
Lisää tietoa hinnoista ja paikoista www.finnair.fi/lomalento.

Tax-free ostokset

Finnairin lennoille voi tehdä tax-free ostoksia etukäteen osoitteessa www.preordershop.fi

Lisätietoa lisäpalveluista, kuten aterioista, istumapaikkavarauksista, lisämatkatavaraoista ja tax –freestä löydät Finnairin sivulta https://www.finnair.com/fi/fi/information-services/travel-extras

Lentolippu ja lähtöselvitys

Tarkista koneen lähtöaika lentolipustasi! Finnairin lähtöselvitysterminaali Helsinki-Vantaalla on T2. Lentoasemalla on hyvä olla 2 tuntia ennen koneen lähtöä. Lähtöselvitys tulee olla tehtynä 1 tunti ennen koneen lähtöä eli tähän mennessä sinulla tulee olla tarkistuskortti (boarding pass) ja ruumaan menevien matkatavaroidesi tulee olla selvitetty. Varmista, että sinulle jää aikaa tarvittaviin turvatarkastuksiin lentoasemalla, ja että ehdit portille ajoissa. Varaathan riittävästi aikaa – tiukentuneet turvatoimet hidastavat tarkastuksia.

Välttääksesi mahdollista odottamista lentoasemalla Finnair suosittelee lähtöselvityksen tekemistä ennakkoon. Lähtöselvitys kannattaa tehdä ennen kentälle saapumista joko internetissä tai matkapuhelimella, tai viimeistään lentoasemalla lähtöselvitysautomaatilla. Huom! Lähtöselvityksessä Finnairin internet-sivuilla tai lentoaseman automaatilla tulee Lomamatkojen varausnumero kirjoittaa niin, että kaksi ensimmäistä numeroa jätetään pois ja kirjoitetaan vain 6 viimeistä numeroa. Tarvitset lennolle tarkistuskortin, joka voi olla mobiilitarkistuskortti, internetistä tai lähtöselvitysautomaatista tulostettu tarkistuskortti. Lähtöselvitystavasta riippumatta tulee ruumaan meneviin matkalaukkuihin tulostaa matkatavaralipukkeet lähtöselvitysautomaatilla. Kun lähtöselvitys on tehty ja matkatavaralipukkeet tulostettu, ruumaan menevät matkatavarat tulee jättää Bag Drop – itsepalveluautomaatille.

Seuraavan päivän lennoille lähtöselvitys onnistuu Helsinki-Vantaalla myös edellisenä iltana klo 18.00–21.30. Tällöin yksi matkalle lähtevistä perheenjäsenistä voi luovuttaa koko perheen matkatavarat, mikäli hänellä on mukanaan kaikkien lentoliput ja matkustusasiakirjat, lähtöpäivänä voidaan mennä suoraan turvatarkistukseen.

Lue lisää lähtöselvityksestä Finnairin sivuilta http://www.finnair.com/fi/fi/information-services/check-in

Vahingoittunut tai kadonnut matkatavara

Mikäli matkatavarasi eivät saavu ajoissa tai ne ovat vahingoittuneet, siitä tulee tehdä vahinkoilmoitus (PIR) lentoasemalla välittömästi saapumisen yhteydessä. Vahinkoilmoitus tarvitaan lento- tai vakuutusyhtiölle tehtävään korvaushakemukseen. Kohteessa opas auttaa tarvittaessa matkatavaroihin liittyvissä ongelmissa.

Opaspalvelut kohteessa

Opas ja lentokenttäkuljetus
Kohteeseen saavuttuasi tapaat oppaamme lentokentällä matkatavarahallin jälkeisessä aulassa. He ohjaavat oikeaan bussiin. Huom! Lentokenttäkuljetus tulee ostaa etukäteen Suomessa. Ajoaika Jandian hotelleille on n. 1–1,5 tuntia ja Corralejon hotelleille n. 40 min, liikenteestä riippuen. Ajoaika Caleta de Fusteen on vain 10 minuuttia. Huom! Lentokenttäkuljetus tulee ostaa etukäteen Suomessa.
    
Tervetulotilaisuus ja hotellikansio
Mahdollisimman pian kohteeseen saapumisenne jälkeen järjestämme tilaisuuden, jossa kerromme lomakohteesta, retkeilymahdollisuuksista ja muista mahdollisesti juuri sinua kiinnostavista asioista. Hotellisi ala-aulassa on oppaidemme keräämä suomenkielinen hotellikansio, jossa on paljon lomaa helpottavaa asiaa, esim. aikatauluja ja aukioloaikoja. Kansiossa on tietoa myös retkistämme. Kansio on tarkoitettu lomalaisten yhteiseen käyttöön, joten luethan sitä vain aulassa.
    
Oppaiden tapaamisajat 
Oppaiden hotellipäivystysajat, mahdollisen palvelutoimiston yhteystiedot ja hätätapauksia varten tarkoitetun Lomamatkojen päivystyspuhelinnumeron (24 t/vrk) saat oppailtamme perillä kohteessa.

Maassa maan tavalla

Espanjassa kirkkoihin mentäessä tulee muistaa asiallinen pukeutuminen, olkapäät ja polvet tulee olla peitettyinä.

Sähkövirta
220 V. Välikappaletta eli adapteria ei yleensä tarvita.

Luottokortit
Yleisimmät luottokortit ja Visa Electron käyvät maksuvälineinä suurimmissa hotelleissa, ravintoloissa ja kaupoissa (poikkeuksena pienet baarit ja pikkukaupat). Visa- ja Visa Electron – korteilla voi nostaa rahaa myös automaateista. Monissa paikoissa maksaminen Visa Electronilla onnistuu ainoastaan tunnuslukua käyttämällä

Juomaraha
Espanjassa on tapana kiittää esim. ravintola- ja hotellihenkilökuntaa hyvästä palvelusta pienellä juomarahalla, jonka jättäminen on kuitenkin vapaaehtoista.

Siesta
Siesta on tärkeä asia Espanjassa. Varsinkin pienemmät liikkeet saattavat sulkea ovensa iltapäivän tunneiksi, jolloin omistajat lähtevät lounaalle ja iltapäivänokosille.

Kansalliset juhlapäivät
•     Kolumbuksen päivä 12.10.    
•     Pyhäinpäivä 1.11.
•     Perustuslainpäivä 6.12.        
•     Neitsyt Marian synnittömän sikiämisen päivä 8.12.
•     Joulu 25.12.
•    Viattomien lasten päivä 28.12.
•     Uusi Vuosi 1.1.
•     Loppiainen 6.1.                    
•    San José -pyhimyspäivä, Isänpäivä 19.3.
•     Pääsiäinen samaan aikaan kuin Suomessa 

Terveys ja turvallisuus

Ulkoministeriön sivuilta www.formin.fi löytyvät kohdemaasi viralliset
matkustustiedotteet.

Apteekki
Apteekit (farmàcias) ovat pääsääntöisesti avoinna ma-pe noin klo 10–13 ja 16–20, la klo 9–13, joku apteekeista päivystää aina. Päivystävän apteekin osoite on nähtävissä apteekkien ikkunassa. Apteekin tunnus on vihreä risti.
   
Lääkäri
Yhteystiedot saat kohteessa oppaalta. Matkavakuutus korvaa yleensä lääkärikulut, mutta jotkut vastaanotot saattavat veloittaa käteismaksun. Muista siis ottaa vakuutuspaperit ja käteistä rahaa/luottokortti mukaan lääkärikäynnille. Lääke- ja mahdollisista taksikuluista voi hakea korvausta kotimaassa, joten säilytä kuitit korvaushakemusta varten.
Suomen sosiaaliturvaan kuuluvat henkilöt saavat pyytäessään Kelalta maksuttoman eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jonka haltija saa toisessa EU-maassa tilapäisesti oleskellessaan välttämättömän julkisen sairaanhoidon maan lainsäädännön ja järjestelmän mukaisesti.  

Juomavesi
Suosittelemme pullotetun veden käyttöä erilaisen bakteerikannan vuoksi. Pullotettua vettä myydään supermarketeissa ja useimpien hotellien vastaanotoissa ja baareissa. Hiilihapoton vesi agua sin gas, hiilihapollinen aqua con gas.     

Varkaat
Fuerteventuralla selviää normaalia varovaisuutta noudattaen. Lentokentällä kannattaa kuitenkin olla erityisen tarkkana. Älä koskaan jätä mitään tavaroita hetkeksikään ilman valvontaa lentokentällä tai hotellissa sisäänkirjoittautumisen yhteydessä. Tallelokero (caja fuerte) kannattaa vuokrata heti. Lokero on joko vastaanoton yhteydessä tai huoneessa. Yleensä vuokran lisäksi peritään takuumaksu, jonka saa takaisin avainta palautettaessa.   

Lomavinkit

Nähtävyyksiä & tekemistä
Betancurian kylä, joka on Kanariansaarten vanhin kaupunki.
Sotaventon upea ranta ja Corralejon dyynit.
Pieni eläinpuisto Zoo Park, joka on Jandian rantakadulla.
La Lajitan kamelisafaripuisto, jossa kameliratsastuksen lisäksi mm. papukaijashow.

Ostokset
Jandia ei ole ostospaikkana paras mahdollinen, mutta turistikauppoja on täälläkin. Pääkadun varrella on muutama ostoskeskus, joissa myydään mm. vaatteita, elektroniikkaa ja kosmetiikkaa, sekä pienempiä supermarketteja. Morro Jablen puolella on enemmän pieniä kauppoja, sekä muutama isompi supermarket. Corralejon pääkadulta Avenida Nuestra Señora del Carmenilta löytyy pikkuliikkeitä, supermarketteja ja joitakin erikoisliikkeitä. Caleta de Fustessa on ostoskeskus Atlantico, jossa on elokuvateatteri, keilahalli, pelisali, vaate-, kenkä-, kosmetiikka- ja urheilukauppa sekä supermarketti, pankkiautomaatti ja jotain ruokapaikkoja. Myös keskustassa rantaan vievän pääkadun varrella on kauppoja ja ravintoloita. Pääkaupungissa Puerto del Rosariossa on paremmat ostosmahdollisuudet, niin pienissä putiikeissa kuin isommissakin liikkeissä. Fuerteventuran suosituimpia kotiinviemisiä ovat mm. paikalliset juustot sekä erilaiset aloevera -tuotteet.
 
Iltaelämä
Jandian, Corralejon ja Caleta de Fusten iltaelämä on rauhallista, toki viihtyisiä kahviloita ja musiikkibaareja löytyy. Jandian puolella olevassa Cosmo-ostoskeskuksessa on useita erityylisiä musiikkibaareja. Jotkut hotellit järjestävät iltaohjelmaa, diskot ovat usein myös hotellien yhteydessä.

Harrastukset
Vesiurheilun ystäville Fuerteventuralla on tarjolla mm. surffausta ja sukellusta. Purjehdustaitoiset voivat vuokrata pienen katamaraanin (kansainvälinen purjehduskortti tulee olla mukana). Jandiassa voi myös pelata tennistä sekä minigolfia, Caleta de Fustessa on myös täysimittainen 18-reiän golfkenttä. Patikointi on myös suosittua, omat sauvat kannattaa ottaa mukaan.

Uimarannat
Jandian uimaranta on yksi Kanarian saarten upeimmista, Playa del Matorral –rannalla on pituutta yli neljä kilometriä. Ranta on puhdas ja hienohiekkainen, tuulisella säällä aallot saattavat nousta korkeiksi. Rannalta voi vuokrata aurinkotuolin ja -varjon, rannalla on myös muutamia suihkuja. Saaren pisin ranta, Sotavento, on noin kuuden kilometrin päässä Jandiasta. Saaren pohjoisosassa Corralejon lähellä on upeat valkohiekkaiset dyynit, myös pieniä tummahiekkaisia laavarantoja löytää kun lähtee omalla autolla seikkailemaan. Caleta de Fusten keskustassa on suojaisa poukamaranta. Hieman keskustan eteläpuolella on aallonmurtajien osittain suojaaman hiekkaranta Molemmat rannat ovat loivasti syveneviä ja laskuveden aikaan rantaviiva siirtyy kauemmas. Myös merivirtoja esiintyy. Saarella on jonkin verran nudistirantoja. Muista kunnon suojakertoimet ja vältä nestehukkaa.
   
Ruoka ja juoma
Kanarialaisia erikoisuuksia ovat runsaassa suolassa keitetyt ns. ryppyperunat (papas arrugadas) ja niiden kanssa mainiosti yhteen sopiva, hieman tulinenkin mojo-kastike. Kani eri tavoin valmistettuna kuuluu myös ruokalistoille. Espanjalaiset sisäfilepihvit (solomillo) ovat monen makuun. Ilmakuivattu kinkku (jamon serrano) ja vuohenjuusto (queso blanco) ovat nekin maistamisen arvoisia herkkuja. Morro Jablen kylässä on erinomaisia kalaravintoloita, joita kannattaa kokeilla. Ruokajuomana sekä espanjalaiset että paikalliset viinit ovat oivallisia. Myös espanjalainen olut, cerveza, on hyvää. Illallisen voi lopetella cafe solon (pieni musta kahvi) tai cafe con lechen
(maitokahvi) parissa, carajillossa taas on jo valmiina loraus jotain alkoholia!

Liikkuminen

Auton vuokraaminen
Auton voit vuokrata esim. Lomamatkojen oppaan kautta. Fuerteventuran tieverkosto on pääosin erittäin hyväkuntoinen pääteiden osalta, pienille hiekkateille ei vuokra-autolla kannata lähteä. Fuerteventuralta vuokratun auton vakuutukset eivät ole voimassa Lanzarotella, joten auto täytyy vuokrata sieltä erikseen.

Julkinen liikenne  
Fuerteventuran julkinen bussiverkosto on toimiva ja edullinen. Morro Jablesta pääsee pääkaupunkiin Puerto del Rosarioon usealla eri vuorolla, samoin muutamiin pienempiin kyliin. Puerto del Rosariosta yhteydet saaren pohjois- ja sisäsosiin ovat paremmat, kysy aikatauluista lisää oppaalta. Corralejosta ja Caleta de Fustesta on bussiyhteyksiä lähikyliin ja Puerto del Rosarioon. Corralejosta pääsee useaan kertaan päivässä lautalla Lanzaroten puolelle, Morro Jablesta puolestaan kulkee alus Gran Canarian Las Palmasiin, ja Puerto del Rosariosta pääsee muille saarille myös lentokoneella. Caleta de Fustessa liikennöi myös minijuna. Pysäkkejä on mm. satamassa, liikenneympyrässä ja yläkylän ostoskeskuksen vieressä.

Taksi  
Taksin saa parhaiten ns. lennosta tai taksitolpalta. Vapaan taksin tunnistaa vihreästä valosta katolla. Taksin saa myös tilaamalla, mutta siitä peritään aina lisämaksu. Taksit ovat mittaritakseja. Matkan hinta on hyvä tarkistaa kyytiin noustaessa, tai ainakin tarkistaa, että mittari on päällä. Tavalliset taksit saavat ottaa 4 matkustajaa, ainoastaan isommat erikoistaksit ottavat enemmän matkustajia.

Kotiinpaluu

Pelkkä lento
Jos olet ostanut pelkän lennon ja kuljet omia teitäsi, muista varmistaa paluulennon aikataulu hyvissä ajoin ennen lähtöä Lomamatkojen oppaalta.

Tullimääräykset
Tuomisille EU:n ulkopuolelta on arvo- ja määrärajat.
Voit tuoda mukanasi tavaroita 430 euron arvosta
Voit tuoda alkoholijuomia vain rajoitetun määrän omaan käyttöösi tai lahjaksi: 4 litraa hiilihapotonta viiniä (puna-, valko- ja rosé-) JA16 litraa olutta. Lisäksi:1 litra väkeviä alkoholijuomia (yli 22 %) TAI 2 litraa alkoholijuomia (maks. 22 %), kuten aperitiivit (mm. vermutit, katkerot, liköörit, sherryt, long drinkit, siideri ja kuohuviinit)
Voit tuoda tupakkatuotteita vain rajoitetun määrän omaan käyttöösi tai lahjaksi: 200 savuketta TAI 100 pikkusikaria (maks. 3 g/kpl) TAI 50 sikaria TAI 250 g piippu- ja savuketupakkaa. Huomioi myös, että tupakkatuotteissa on oltava terveyshaitoista varoittavat pakkausmerkinnät suomeksi ja ruotsiksi. Jos merkinnät puuttuvat, ei tupakkatuotteita saa edes verot maksamalla tuoda edellä mainittua enempää.

Tuontioikeus on henkilökohtainen eli esimerkiksi avioparin tuomisia ei voi yhdistää tai jakaa.
Elintarvikkeiden tuontirajoitukset EU:n ulkopuolelta, tarkista tiedot www.tulli.fi

Mieti, mitä matkakohteesta ostat, sillä monien tuotteiden maahantuonti on rajoitettua, luvanvaraista tai jopa kiellettyä. Eksoottinen matkamuisto tai merkkilaukku kannattaa jättää hankkimatta, ellet ole varma tuotteen alkuperästä. Tarkista tuontirajoitukset ja -ehdot jo etukäteen ainakin näistä
•    lääkkeet ja lääkeaineet
•    uhanalaisista lajeista valmistetut tuotteet
•    kasvit ja eläinperäiset elintarvikkeet
•    tekijänoikeutta loukkaavat tallenteet ja piraattituotteet.

Hyödyllisiä yhnteystietoja
Lähin Suomen konsulaatti on Gran Canarialla, Las Palmasissa.
Os. Calle Jose Franchy Roca, 5-2, Apdo. 2769 Las Palmas de Gran Canaria
Puh. +34–928-224 358 tai +34-928-224 362
faksi +34–928-227 903
Asiakaspalvelu ma-pe klo 9.00-13.00
Päivystys virka-ajan ulkopuolella +34-609 435 653
www.finlandia.es

Verkkosivuja
•   Ohjeita lentomatkustajalle: www.finavia.fi
•   Matka-apteekki: www.yliopistonapteekki.fi
•  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, matkailijan terveysopas: www.thl.fi
•   Suomen ulkoministeriö: www.formin.fi
•   Lisätietoja kohteesta:
     www.fuerteventuraturismo.com
     www.sunnyfuerteventura.com
    
Tiedot päivitetty tammikuussa 2015

Jaa tämä sivu sähköpostitse