Kaikki matkat
Rantalomat
Kiertomatkat
Viron lomat
Joulutorit
Kaupunkilomat
Lento+hotelli
  • Lomamatka Menorcalle Matkavekasta

    Menorca

Menorca

Menorca on läntisen Välimeren ehkä parhaiten varjeltu salaisuus!  

Baleaarien toiseksi suurin saari eroaa monessa suhteessa isosiskostaan Mallorcasta. Menorcan saari on tietoisesti jättäytynyt massaturismista sivuun ja täällä turismia on kehitetty luontoa silmälläpitäen. Saarelaiset ovat onnistuneet säilyttämään luonto- ja kulttuuriperinnön niin hyvin, että koko saari on päässyt Unescon suojelemaksi biosfäärikohteeksi. Pienestä koostaan huolimatta kauniilla Menorcalla on paljon nähtävää ja koettavaa.

Menorcalaiset itse kutsuvat saartaan siniseksi ja vihreäksi saareksi, ja nuo värit ovat todellakin täällä vallalla. Jos seisot saaren korkeimmalla huipulla, Monte Torolla, saat silmiisi ainutlaatuisen näkymän: sinistäkin sinisempi meri kohtaa raikkaan vihreän maiseman.

Kristallinkirkkaita merenlahtia 
Menorcan rannikkoa somistaa peräti 120 keltaista hiekkarantaa, joista useat lymyävät piilossa kallioiden välissä ja luolien kätköissä. Kristallisen kirkas ja puhdas merivesi kutsuu kastautumaan, ja saarella voit edelleen löytää oman pienen salaisen rantapoukaman, jota muut eivät ole huomanneet. Menorcalla voit vaihtaa rantaa vaikka joka päivä!

Hotellit sijaitsevat useimmiten isompien hiekkarantojen, kuten Cala´n Boschin tai Cala Galdanan läheisyydessä. Suosittelemme myös vierailua pääkaupunki Mahónissa itärannikolla - sen luonnonsatama on vaikuttava, samoin kuin entinen pääkaupunki Ciutadella saaren toisella puolella.

Menorcan välimerellinen keittiö tarjoaa herkullisia kala- ja äyriäisruokia. Hotellit ovat hyvin hoidettuja ja ilmapiiriltään palvelualttiita. Täällä rakastetaan lapsia. Menorcaa voisi luonnehtia helmeksi täynnä ainutlaatuista charmia ja lomatunnelmaa.

Suosittelemme tutustumaan tähän hurmaavaan saareen!
Vuokraamalla auton kiertelet sitä helposti. Liikenne sujuu rauhallisesti ja autolla pääset helposti tutkimaan pikkurantojen yllätyksiä.

Huom. Menorcalla peritään turistiveroa, joka on hotellista riippuen 1,65–2,20 eur (tilanne elokuu 2017) per yö jokaiselta 16-vuotta täyttäneeltä matkustajalta. Maksu peritään sisäänkirjautumisen yhteydessä.

 

Kohteet

Lähtökentät

Primera Air

Lähdöt maakuntakentiltä

Lähtöpaikkakunta/lentoasema

Lähtöpäivät 

Kesto

Lentoyhtiö

Kokkola-Pietarsaari 5.9.2017 7 yötä Primera Air
Kuopio 12.9.2017 7 yötä  Primera Air
Lappeenranta 19.9.2017 7 yötä Primera Air
Joensuu 26.9.2017 7 yötä Primera Air
Oulu 3.10.2017 7 yötä Primera Air
Pori 10.10.2017 7 yötä Primera Air

Lentokenttäkuljetus lentoasema–hotelli–lentoasema 12 € /hlö (hinta etukäteen varattuna).

Hyvä tietää:  Primera Air

Katso kaikki lähdöt

Suodata hakutuloksia

Matkustajat

Lähtöpäivät

Valitse matkan kesto

  • 7

Lomavinkkejä

Nähtävyyksiä Menorcalla

  • Saaren vanhan pääkaupungin, Ciutadellan, viehättävä vanhakaupunki kävelykatuineen ja -kujineen. Komeimpia rakennuksia ovat 1200-luvulla tehty katedraali ja hallitsijoiden palatsinakin toiminut kaupungintalo. Alueen ytimessä on aamupäivisin ruokatori: keskellä myydään mereneläviä ja laidoilla makkaraa, juustoa ja vihanneksia. Se on eloisa ja tunnelmallinen paikka monine kahviloineen. 
  • Pääkaupungin, Mahónin, vanhakaupunki. Maamerkkejä ovat Santa Marian kirkko, vanhasta kaupunginmuurista jäänyt Pont de Sant Roc -portti sekä Carme-kirkko ja sen yhteydessä oleva, kauppahalliksi muutettu luostarirakennus. Kaupungin arkkitehtuurissa näkyy vielä lähes sata vuotta kestänyt brittien hallinta-aika 1700-luvulla.  
  • Mahónin komea, useita kilometrejä pitkä luonnonsatama rantakatuineen, ravintoloineen ja huviveneineen. Satamasta lähtevällä tunnin mittaisella risteilyllä voi ihailla luonnonkauniin lahden maisemia – kalliosaaria, rantahuviloita ja linnoituksia.
  • Saaren komein linnoitus, La Mola, vartioi meren suulla Mahónin satamaa. 1800-luvun puolivälissä tehty rakennelma on kunnostettu huolella pitkine muureineen ja tunneleineen.
  • Maaseudulla on säilynyt pronssikautisten kylien jäänteitä; asumuksia, talayot-torneja sekä kivipaaseista kasattuja, suuria t-kirjaimia muistuttavia taula-monumentteja. Laajin ja monipuolisin talayot-kauden kylä on Torre de'n Galmés.   

Rannat

Menorcan hiekkarannat lukeutuvat Välimeren kauneimpiin. Idyllisiä hietikoita on yli sata ympäri saaren. Hotellien läheisyydessä olevilla rannoilla, kuten Cala'n Boschissa ja Cala Galdanassa, vuokrataan aurinkovarjoja, rantatuoleja ja vesiurheiluvälineitä.

Menorcan erikoisuutena ovat kuitenkin monet täysin koskemattomat ja luonnontilaisena säilytetyt hiekkarannat ja kallioiden suojaamat poukamat. Ne ovat lumoavia. Moniin pitää hieman kävellä pitkin polkuja.

Saaren eteläpuolelle ovat tyypillisiä kalliorinteiden suojaamat, pinjantuoksuiset ja valkohiekkaiset rannat, joissa turkoosi vesi syvenee loivasti. Tällaisia ovat esimerkiksi Cala en Turqueta ja Cala Macarella sekä Cala Mitjana, johon pääsee Cala Galdanasta helposti polkua pitkin kävellen.

Pohjoispuolen rannat ovat jylhempiä ja tuulille alttiimpia. Hiekka voi olla tummaa, jopa punaista, ja vesi indigonsinistä. Yksi komeimmista on Cap de Cavallerian punahehkuinen ranta.

Tekemistä

Menorcan luonto on kaunista, sekä monin paikoin koskematonta ja suojeltua – saari on Unescon biosfäärikohde osittain juuri luonnon monimuotoisuuden vuoksi. Siitä voi nauttia patikoiden, pyöräillen tai vaikka ratsastaen.

Saaren ympäri kiertää lähes 200 kilometriä pitkä, hyvin merkitty kävely- ja pyöräilyreitti Camí de Cavalls, josta voi taittaa osioita. Myynnissä on karttoja, joihin on merkitty reitit pituuksineen ja vaativuustasoineen. Helpoimmat polut ovat saaren eteläpuolella.

Kallioisia rantamaisemia, meren kovertamia luolia ja pikkupoukamia voi ihailla myös vene- tai melontaretkellä; kajakkeja vuokrataan monilla rannoilla. 

Menorcalla voi myös sukeltaa ja snorklata. Vesi on kirkasta ja vedenalainen elämä melko rikasta.  

Ostokset

Parhaat ostosvalikoimat ovat Ciutadellassa ja Mahónissa, joissa on sekä huokeiden vaateketjujen liikkeitä että monenlaisia pikkuputiikkeja. Herkkupuodeista saa muun muassa paikallista juustoa, makkaroita, hunajaa, giniä ja ensaimada-leivonnaisia.

Kenkäkauppoja on paljon, sillä paikallisella nahkateollisuudella on pitkät perinteet. Menorcalla tehtyjä avarca-nahkasandaaleja myydään monen merkkisinä, kaiken värisinä ja kokoisina – vauvoillekin löytyvät omansa.

Laadukkaita ja tyylikkäitä jalkineita ja asusteita tekevät myös muun muassa Pons Quintana ja maailmankuulu Mascaró, jonka ballerinakenkämerkki Pretty Ballerinas on erityisen tunnettu. Saaren monipuolisin ja suurin kenkäkauppa on Mascarón tehtaanmyymälä Ferreriesin pikkukaupungissa. Uutuuskenkien, nahkalaukkujen ja -vöiden lisäksi siellä on aina alennustuotteita.

Kauppojen aukioloajat vaihtelevat, mutta pikkuliikkeet sulkeutuvat yleensä siestan ajaksi. Viralliset aukioloajat ovat ma-la klo 10–14 ja 17–20, mutta osa liikkeistä on lauantai-iltana kiinni.

Toreilla myydään vaatteita, laukkuja ja koruja. Mahónissa pidetään tori tiistaisin ja lauantaisin Plaza de la Explanada -aukiolla. Ciutadellan tori pidetään Plaza del Bornilla perjantaisin ja lauantaisin. Kojut ovat auki noin klo 10–14.

Lomakylissä on lisäksi pikkuliikkeitä ja minimarketteja.

Ruoka ja juoma

Menorcan ravintoloissa ja kotikeittiössä hallitsevat espanjalaiset, etenkin katalonialaiset, ruoat ja välimerelliset maut. Niitä höystävät paikalliset erikoisuudet.

Yksinkertaisesti valmistettuja liharuokia, esimerkiksi vasikanlihaleikettä, escalope de ternera, ja sisäfileepihviä, solomillo, saa useimmista ravintoloista. Hyviä ovat myös raakamakkarat, kuten butifarra, tai paikallinen erikoisuus, paprikalla maustettu sobrasada, jota laitetaan myös moniin suolaisiin leivonnaisiin.

Vielä liharuokia suositumpia ovat kala- ja äyriäisruoat. Kala tarjoillaan tavallisesti grillattuna oliiviöljyn, valkosipulin ja persiljan kera. Saaren hintava gourmet-herkku on piikkihummereista tehty tomaattinen hummerikeitto, caldereta de langosta. Todelliset herkuttelijat matkaavat maistamaan sitä saaren pohjoisrannikolle Fornellsin rantakylään, josta ruoka on lähtöisin.

Saarelaiset uskovat myös, että majoneesi, salsa mahonesa, on keksitty Menorcalla ja nimetty pääkaupungin Mahónin mukaan. Sitä tarjoillaan monen ruoan kanssa.

Paikalliset lehmänmaitojuustot, queso Mahón-Menorca ovat todella maukkaita. Miedoimman makuista on ruuanlaitossa ja leivonnaisissa käytetty pehmeä tierno-laatu. Semicurado sopii leivän päälle. Aromikkainta on puolisen vuotta kypsytetty curado, jota voi napostella sellaisenaan. Pienen juustokiekon saa kotiin ilmatiiviissä pakkauksessa.

Kannattaa maistella myös leipomoiden suolaisia ja makeita piiraita sekä voitaikinaleivonnaisia. Tyypillisin aamupalaleivonnainen on tomusokerilla hunnutettu spiraalin muotoinen ensaimada-pulla. Niitä on tarjolla kurpitsamarmeladilla, suklaalla tai vaniljakreemillä täytettynä, tai ilman täytettä. Pahvipakkauksissa myytävät isot ensaimadat ovat hyviä tuliaisia ja kotiin viemisiä. 

Menorcan viinituotanto elää pientä renessanssia, mutta hinta-laatusuhteeltaan parhaat viinit tuodaan manner-Espanjasta. Sen sijaan ginin teko saarella osataan – kiitos 1700-luvulla hallinneiden brittien. Tunnetuimman merkin, Xoriguerin, tislaamo löytyy Mahónin satamasta. Siellä saa maistella ja ostella myös eri tavoin maustettuja ginipohjaisia liköörejä. Saaren klassisin drinkki on ginistä ja sitruunamehusta sekoitettu pomada. Sitä voi ostaa valmiina sekoituksena, mutta parasta se on tuoreista sitruunoista tehtynä.  

Iltaelämä

Iltaelämä on rauhallista. Mahónin ja Ciutadellan vanhoissakaupungeissa sekä satamakaduilla on ravintoloita ja tapasbaareja, joiden terasseilla istutaan kesällä yömyöhään. Musiikkibaareja ja diskoja on Ciutadellan sataman pohjukassa sekä jokunen Mahónin satamassa lähellä lauttaterminaalia. Saaren suosituin ja hienoin disko on Cala en Porterissa sijaitseva, jyrkässä kallioseinämässä komeileva Cova d’en Xoroin luola. Alkuillasta se on terasseineen ja upeine merinäköaloineen aikuisväen tunnelmallinen chill out -baari.

Liikkuminen saarella

Menorca on noin 50 km pitkä ja 15–20 km leveä. Parhaiten saareen tutustuu vuokraamalla auton, sillä bussit kattavat vain osan saaresta. Päätiet ovat hyväkuntoisia, mutta osa rannoille johtavista teistä on sorapäällysteisiä ja hyvin kapeita. Pieni auto on Menorcalla näppärin.

Bussit liikennöivät kaupunkien välillä ja tärkeimpiin rantakohteisiin. Cala'n Boschista on hyvät bussiyhteydet Ciutadellaan. Cala Galdanasta busseja kulkee aika harvakseltaan, mutta sieltä pääsee vesitakseilla lähettyvillä oleville, syrjäisille rannoille.