Matkavekka ja Lomamatkat ovat nyt yhdessä Matkavekka! Lue lisää >>  
  • Madeira - Portugali | Matkavekka

    Madeira

Madeira

Madeiran lempeässä subtrooppisessa ilmastossa kukkivia kasveja riittää jokaiselle vuodenajalle. Talvella suomalaisesta joulusta tuttu joulutähtikin työntää kukkansa korkealle päiden yläpuolelle. Rinteiden banaani- ja viiniviljelmien välissä luikertavat levadat, vanhat kastelukanavat, joita paikalliset käyttävät tottuneesti kinttupolkuinaan. Ne luovat upean verkoston myös muille vaeltajille ja houkuttelevat vierailijan yhä syvemmälle Madeiran monimuotoiseen luontoon ja eukalyptuslehtojen tuoksuun.

Ilha de Madeira eli puusaari löytyi prinssi Henrik Purjehtijan alkuun panemien löytöretkien aikana vuonna 1419. Saari oli silloin tiheän metsän peitossa, mistä juontuu saaren nimi. Pinnanmuodot vaihtelevat jyrkästi, suuri osa saaresta on vuoristoa, jota halkovat syvät rotkot. Korkein kohta kohoaa 1861 metriä meren pintaa korkeammalle. Saaren pohjoispuoli on eteläosaa kosteampi ja vähän viileämpikin. Osaa saaresta peittää monia jalopuita kasvava ikiaikainen ja ikivihanta laakerimetsä, ”laurisilva”, jota on säilynyt noin 100 km².
Madeira on itsehallinnollinen osa Portugalia, saariryhmä, jonka asutut saaret ovat Madeira ja Porto Santo. Asumattomia ovat Desertas ja Selvagens -saaret, jotka ovat osa Madeiran luonnonpuistoa.

Kuvaava on se lempinimien joukko, joka Madeiralle on annettu; Atlantin aurinkosaari, Kukkaissaari, Paratiisin puutarha... Sijainti meren keskellä pitää lämpötilan melko tasaisena, vaihtelu vuodessa on vain noin 5 astetta. Kukat kukkivat jo varhain helmikuussa ja vielä myöhään loka–marraskuussa, joulun aikaankin joku on aina kukassa. Hedelmien runsaus on yllättävä, satokausi ulottuu talvikuukausillekin. Annona, guava, japaninmispeli, mango, kärsimyskukan hedelmä eli granadilla tai maracujá (kuten energiajuomien etiketeissä lukee) ja monet muut tutut tai tuntemattomat hedelmät ovat ainakin Funchalin kauppahallin tarjonnassa.

Madeiran erikoisuuksiin kuuluu myös musta espada-kala, jota pyydetään jopa yli kilometrin syvyydestä. Kala on pitkä ja kapea, painoa sille kertyy normaalisti 1,5 kilon verran. Muista kaloista mainittakoon miekkakala eli espadarte, sardiinit, mullot, pargo ja isosargi, joita syödään yleisesti. Kauppahallissa näkee näitäkin.

Madeira antaa paljon aktiiviselle lomailijalle ja luo samalla puitteet rauhallisen lepoloman ystävälle.

Lue lisää kohdeoppaasta

Kohteet ja lähdöt

Suodata hakutuloksia

Matkustajat

Lähtöpäivät

Valitse matkan kesto

  • 7

Lomavinkit

Tekemistä Madeiralla

Madeira on tuliperäinen, jylhän vuoristoinen ja monin paikoin uhkea vehreä saari. Se on oiva kohde ulkoilmaihmiselle ja luonnossa liikkujalle. Saari on erityisen kuuluisa patikointireiteistään, jotka seurailevat kastelukanavia, levadoja. Reittejä on valtavasti – kaiken pituisia ja tasoisia. Pienikin kävelyretki palkitsee upeilla luontomaisemilla; puolessa tunnissa voi kulkea helppokulkuista metsäpolkua upealle Balcões-näköalapaikalle.

Madeiran maisemista voi nauttia myös autoillen. Hienoja näköalapaikkoja on eri puolilla saarta. Luoteiskärjessä on Cabo Girãon pystysuorat, lähes 600-metriset mereen tippuvat jyrkänteet. Saaren sisäosien mahtavuutta voi ihailla saaren kolmanneksi korkeimmalta huipulta, 1800 metriin venyvältä Pico do Arieirolta, jonne vie autotie. Saaren koillisosassa on Fanalin harvinainen laakerilehto. Sen sammalen peittämät, matalat ja käkkyräiset puut ovat kuin sadusta.

Tuliperäiseen luontoon ja saaren syntyhistoriaan voi perehtyä Cuevas de São Vicenten tulivuorikeskuksessa. Siellä mennään opastetulle kävelykierrokselle kiehtoviin, maanalaisiin laavatunneleihin.

Madeiran lähivesissä viihtyvät delfiinit sekä keväästä syksyyn myös monet valaslajit. Funchalin satamasta tehdään muutaman tunnin mittaisia bongailuretkiä veneillä. Delfiinien kanssa voi snorklatakin.   

Madeiralla voi myös golfata. Kaupungin lähettyvillä on 18-reikäinen Palheiro Golf -kenttä ja vähän kauempana on 27-reikäinen Santo da Serran kenttä. Naapurisaarella, Porto Santolla, on upea 18-reikäinen golfkenttä, jonne Porto Santo Lines myy päiväpaketteja. Kenttä on isännöinyt Europa Tourin osakilpailuja.

 

Uimarannat
Madeiralla on vain muutama pieni hiekka- tai kivikkoranta. Rantojen puutteen korvaavat meren äärelle rakennetut merivesialtaat ja -uimalat. Funchalissa niitä on useita, kuten Club Naval do Funchal, Ponta Gorda ja vastikään uudistettu Complexo Balnear do Lido. Perinteisin ja tunnelmallisin on Doca do Cavacas, josta pääsee pientä tunnelia pitkin Praia Formosalle, kilometrin pituiselle kivikkorannalle. Myös aivan keskustassa on pari pientä uimapaikkaa. Uimalat ovat avoinna noin klo 9–19. Pääsymaksu on noin 2–5 euroa. Aurinkotuoleja ja -varjoja vuokrataan suurimmissa uimaloissa. 

Madeiran komein uimala sijaitsee pohjoisrannikolla Porto Monizissa. Siellä uiskennellaan kuvauksellisissa laava-altaissa, joita reunustavat rosoiset laavapatsaat. Porto Santon saarella on useita kilometrejä pitkä hieno hiekkaranta. Sinne pääsee Funchalin satamasta lähtevällä Porto Santo Linen laivalla, yhdensuuntainen matka kestää reilut kaksi tuntia.

 

Ruoka ja juoma

Madeiralainen ruoka on yksinkertaista, tuhtia ja maukasta – ja ravintoloiden annokset ovat yleensä suuria. Pääruokana tarjotaan yhtä lailla sekä lihaa että kalaa. Liharuokien kuningas on avotulella grillattu naudanlihavarras, espetada. Niillä herkutellaan juhlissa ja piknikeillä, mutta myös tietyissä ravintoloissa. Lihanpalat maustetaan runsaalla merisuolalla ja laakerinlehdillä. Hyvää on myös hiillostettu kana, frango churrasco. 

Kalaa syödään paljon. Saarelta saa meheviä, huokeita tonnikalapihvejä. Tyypillisin kala on vaalealihainen espada eli mustahuotrakala. Lähivesiltä saadaan myös mustekalaa, lulas, ja pieniä tähdenmuotoisia lapas-simpukoita, jotka tarjoillaan kuumalta pannulta alkuruoaksi.

Hyviä ovat myös liha- ja kalaruokien kanssa tarjotut lisäkkeet – paistettu banaani, passionhedelmäkastike tai milho frito, maissitärkkelyksestä tehdyt kuutiot. Keitetyt perunat saavat lisämakua oliiviöljystä, valkosipulista ja yrteistä. Leipänä tarjotaan usein valkosipulivoilla ryyditettyä lämmintä leipää, bolo do caco.

Keitoista kannattaa maistaa ainakin saaren omaa erikoisuutta, açorda madeirense, johon on sekoitettu leipää, kananmunaa ja valkosipulia. Makeannälän vie passionhedelmistä tehty herkullinen vanukas tai hunajakakku, bolo de mel. Aterian päälle voi siemaista tilkan espressoa, uma bica. Paikalliset juovat maitokahvia eli chinesaa yleensä vain aamuisin.

Pöytäviinit tuodaan tavallisesti mantereelta. Saaren kuuluisin juoma, väkevä ja makea madeiraviini, sopii sekä aperitiiviksi että jälkiruoaksi. Paikalliset itse juovat sitä lähinnä erityistilaisuuksissa. Heidän suosikkidrinkkinsä on poncha, joka perinteisesti sekoitetaan sokeriruokoviinasta, sitruunan mehusta ja hunajasta.

Lähtökentät

 

Lähtökaupunki/lentoasema
Lentoyhtiö: Primera Air (6F)
Lähtöpäivät kevät 2017
Perjantailento
Kokkola-Pietarsaari 31.3.
Savonlinna 7.4.
Lappeenranta 14.4.
Pori 21.4.
Joensuu 28.4.
Kuopio 5.5.

Lentokenttäkuljetus lentoasema–hotelli–lentoasema 12 € /hlö (etukäteen varattuna).
Matka lentoasemalta Funchalin hotelleihin noin 25 km (noin 40 min).

Ateriat Primera Airin lennolle /suunta
Lämmin ateria 13 € /aikuinen /suunta ja 7 € /2–11-vuotias /suunta.

Hyvä tietää: Primera Air