Kaikki kohteet
Lomalennot
Kaupunkilomat
LEGOLAND
Viron lomat
Risteilyt
  • Madeira - Portugali | Matkavekka

    Madeira

Kuvia ja videoita

Katso kuvia ja videoita kohteesta Madeira.

Lue lisää täältä >

Hotellit 

Katso Madeira loma-alueen kaikki hotellit.

Lue lisää täältä >

Tietoa Madeirasta

Madeira matkat - varaa Matkavekasta

Madeira tunnetaan useimmiten luonnonkauneudestaan ja vaellusreiteistään. Tämä Portugalille kuuluva vehreä saari muistuttaa kieltämättä paratiisin puutarhaa koko kukkaloistossaan ja lajien runsaudessaan. Kuvaukselliset maisemat ja pinnanmuodot tekevät saaresta varsin erityisen; onhan se saanut aikanaan alkunsakin lukuisten tulivuorenpurkauksien myötä. Madeira antaa aktiivilomailijalle paljon, mutta se sopii myös rauhallista lomaviikkoa kaipaavalle.

Madeiran lomakohteet

Funchal on Madeiran saaren viehättävä pääkaupunki ja suosituin matkakohde. Funchalissa historia on koettavissa vanhankaupungin kaduilla, mutta modernimpaa menoa löytää trendikkäistä kahviloista ja baareista. Funchailin hotellivalikoima tarjoaa niin tunnelmallisia boutique-hotelleja kuin keskitason kaupunkihotelleja. Matkavekalla on myös hotellivaihtoehto Santa Cruzissa, aidossa madeiralaisessa pikkukaupungissa.

Madeira on täynnä elämyksiä

Madeira yhdistää satumaisen luonnon ja viihtyisät lomapuitteet. Lempeässä subtrooppisessa ilmastossa kukkivia kasveja riittää jokaiselle vuodenajalle. Talvella suomalaisesta joulusta tuttu joulutähtikin työntää kukkansa korkealle päiden yläpuolelle. Rinteiden banaani- ja viiniviljelmien välissä luikertavat levadat, vanhat kastelukanavat, joita paikalliset käyttävät tottuneesti kinttupolkuinaan. Ne luovat upean verkoston myös muille vaeltajille ja houkuttelevat vierailijan yhä syvemmälle Madeiran monimuotoiseen luontoon ja eukalyptuslehtojen tuoksuun.

Madeiran yli 200 kasvilajia, dramaattiset maisemat sekä viini- ja hedelmäviljelykset tekevät "Atlantin helmestä" kiinnostavan matkakohteen kenelle vain. Pinnanmuodot vaihtelevat jyrkästi, suuri osa saaresta on vuoristoa, jota halkovat syvät rotkot. Korkein kohta kohoaa 1861 metriä meren pintaa korkeammalle. Saaren pohjoispuoli on eteläosaa kosteampi ja vähän viileämpikin. Osaa saaresta peittää monia jalopuita kasvava ikiaikainen ja ikivihanta laakerimetsä, ”laurisilva”, jota on säilynyt noin 100 km².

Madeiran maut ja viinit

Madeira voi ylpeillä hyvällä ravintolatarjonnallaan edullisista pikkukuppiloista tasokkaisiin yläluokan gourmet-ravintoloihin. Täällä kannattaa todellakin kokeilla paikallisia erikoisuuksia, kuten espetada-lihavartaat tai musta espada-kala. Makeiden herkkujen ystävät eivät voi ohittaa saaren kakkuja ja vanukkaita. Hunajakakku "bolo do mel" pääsee oikeuksiinsa tietenkin madeira-lasillisen kanssa. Hedelmien runsaus näkyy myös ruokapöydässä: maracujat, grenadillat, guavat, mangot ja monet muut kasvavat Madeiralla. Saaren omaa kuuluisaa viiniä madeiraa on valmistettu 1600-luvulta ja viety ympäri maailman. Suosittelemme maistamaan!

Madeiran retket

Madeiran opastetut retket ovat loman ehdoton suola ja niiden avulla pääset tutustumaan saaren luontoon ja kulttuuriin parhaalla mahdollisella tavalla. Kokeneet suomenkieliset oppaamme vievät sinut moniin elämyksiin ja kertovat retkikohteista monenlaisia kiehtovia tarinoita ja jännittäviä yksityiskohtia. 

Korkealuokkainen golfkohde

Madeiran sää sopii golfiin ympäri vuoden. Täällä on kaksi upeaa golfkenttää, Palheiro Golf ja Club de Golf Santo da Serra. Palheiro Golf sijaitsee komean Quinta do Palheiron puutarhan kupeessa ja sen viheriöiltä voit ihailla huikeita näkymiä merelle ja Funchaliin. Rata itsessään on nopea ja haasteellinen. Club de Golf Santo da Serra on puolestaan klassinen ja kumpuileva, hyvätasoinen kenttä. Tähän 27-reikäiseen kenttää kuuluu kolme erilaista rataa; Machico, Desertas ja Serras.

Patikointi Madeiralla

Madeirasta saat parhaat palat, kun laitat hyvät kengät jalkaan ja suuntaat levada-poluille. Vaeltaminen on yksi suosituimmista ja rakastetuimmista aktiviteeteista Madeiralla, sillä levadat kulkevat somasti vihreän luonnon keskellä ja esittelevät niin saaren yltäkylläistä kukkaloistoa kuin huikaisevia postikorttimaisemia. Voit valita eritasoista reiteistä helpon tai haastavan omien mieltymystesi mukaan. 

Lomakohteet Madeiralla

Koe viehättävä Madeira

All inclusive

Helppoa ja huoletonta lomailua koko perheelle.

Katso All inclusive -hotellit täältä >

Retket Madeira

Tutustu Madeiran retkivalikoimaan.

Lue lisää täältä >

Sää Madeira

Katso Madeiran sää ja keskilämpötilat kuukausittain.

Lue lisää täältä >

Lomalennot Madeira

Matkavekan lomapaketit Madeiralle usealta lentokentältä.

Lue lisää täältä >

Suosikkihotellit Madeiralla

Enotel Lido Resort Funchal
Loppu
Jardins d'Ajuda Funchal
Loppu
Pestana Casino Park Funchal
Loppu

Lomamatkat Madeiralle

Suodata hakutuloksia

Matkustajat

Lähtöpäivät

Valitse matkan kesto (vrk)

  • 7

Retket Madeiralla

Levada-kävely

Levadat ovat kastelukanavia, jotka kulkevat pitkin vuorenrinteitä. Teemme yhdessä noin kuuden kilometrin mittaisen kävelyretken kauniissa metsämaisemissa. Lisäksi piipahdamme kauniissa puutarhassa ja maistelemme seudun siideriä sekä pikkuleipiä. 

Levada-kävely Referta

Kävelyretki pohjoisrannikolla Refertan kylään, kävelyn pituus noin 5 km. Polku mutkittelee saaren aidossa maalaismaisemassa, sekä asutuksen ja viljelysten keskellä että metsäisillä taipaleilla. Levadan vartta koristavat viljely- ja luonnonkasvit. Porto da Cruziin kylässä nautitaan keittolounas. 

Länsisaaren kierros

Madeiran kävijän ehdoton retki, jolla pääset tutustumaan saaren länsiosan vaihteleviin maisemiin ja saat yleiskuvan saaren menneisyydestä ja nykypäivästä. Pistäydymme myös näköalapaikalla 580 m merenpinnan yläpuolella. Lounaan nautimme tyypillisessä madeiralaisessa ravintolassa.  

Itäsaaren kierros

Ajamme saaren kolmanneksi korkeimmalle vuorelle, Pico Arieirolle, ja nousemme 1800 metriin, josta saamme ihailla upeita näköaloja. Kävelemme Ribeira Friossa helppoa metsälevadaa pitkin, jos sää sen meille sallii.  Näemme myös hedelmällisiä terassiviljelmiä ja ihastuttavia Santanan olkikattotaloja. Quinta do Furaon viinitilalla nautimme lounaan ruokajuomineen. Iltapäivällä tutustumme saaren karunkauniiseen itäkärkeen. Palaamme Funchaliin Machicon,vanhimman asutun alueen, kautta.

Funchalin kierros

Bussi- ja kävelykierros keskustan vanhoilla kujilla sekä vilkkaassa kauppahallissa. Retken kesto n. 4 tuntia. Hyvät kävelykengät jalkaan, vesipullo mukaan! 

Lomavinkit

Tekemistä Madeiralla

Madeira on tuliperäinen, jylhän vuoristoinen ja monin paikoin uhkea vehreä saari. Se on oiva kohde ulkoilmaihmiselle ja luonnossa liikkujalle. Saari on erityisen kuuluisa patikointireiteistään, jotka seurailevat kastelukanavia, levadoja. Reittejä on valtavasti – kaiken pituisia ja tasoisia. Pienikin kävelyretki palkitsee upeilla luontomaisemilla; puolessa tunnissa voi kulkea helppokulkuista metsäpolkua upealle Balcões-näköalapaikalle.

Madeiran maisemista voi nauttia myös autoillen. Hienoja näköalapaikkoja on eri puolilla saarta. Luoteiskärjessä on Cabo Girãon pystysuorat, lähes 600-metriset mereen tippuvat jyrkänteet. Saaren sisäosien mahtavuutta voi ihailla saaren kolmanneksi korkeimmalta huipulta, 1800 metriin venyvältä Pico do Arieirolta, jonne vie autotie. Saaren koillisosassa on Fanalin harvinainen laakerilehto. Sen sammalen peittämät, matalat ja käkkyräiset puut ovat kuin sadusta.

Tuliperäiseen luontoon ja saaren syntyhistoriaan voi perehtyä Cuevas de São Vicenten tulivuorikeskuksessa. Siellä mennään opastetulle kävelykierrokselle kiehtoviin, maanalaisiin laavatunneleihin.

Madeiran lähivesissä viihtyvät delfiinit sekä keväästä syksyyn myös monet valaslajit. Funchalin satamasta tehdään muutaman tunnin mittaisia bongailuretkiä veneillä. Delfiinien kanssa voi snorklatakin.   

Madeiralla voi myös golfata. Kaupungin lähettyvillä on 18-reikäinen Palheiro Golf -kenttä ja vähän kauempana on 27-reikäinen Santo da Serran kenttä. Naapurisaarella, Porto Santolla, on upea 18-reikäinen golfkenttä, jonne Porto Santo Lines myy päiväpaketteja. Kenttä on isännöinyt Europa Tourin osakilpailuja.

 

Uimarannat
Madeiralla on vain muutama pieni hiekka- tai kivikkoranta. Rantojen puutteen korvaavat meren äärelle rakennetut merivesialtaat ja -uimalat. Funchalissa niitä on useita, kuten Club Naval do Funchal, Ponta Gorda ja vastikään uudistettu Complexo Balnear do Lido. Perinteisin ja tunnelmallisin on Doca do Cavacas, josta pääsee pientä tunnelia pitkin Praia Formosalle, kilometrin pituiselle kivikkorannalle. Myös aivan keskustassa on pari pientä uimapaikkaa. Uimalat ovat avoinna noin klo 9–19. Pääsymaksu on noin 2–5 euroa. Aurinkotuoleja ja -varjoja vuokrataan suurimmissa uimaloissa. 

Madeiran komein uimala sijaitsee pohjoisrannikolla Porto Monizissa. Siellä uiskennellaan kuvauksellisissa laava-altaissa, joita reunustavat rosoiset laavapatsaat. Porto Santon saarella on useita kilometrejä pitkä hieno hiekkaranta. Sinne pääsee Funchalin satamasta lähtevällä Porto Santo Linen laivalla, yhdensuuntainen matka kestää reilut kaksi tuntia.

 

Ruoka ja juoma

Madeiralainen ruoka on yksinkertaista, tuhtia ja maukasta – ja ravintoloiden annokset ovat yleensä suuria. Pääruokana tarjotaan yhtä lailla sekä lihaa että kalaa. Liharuokien kuningas on avotulella grillattu naudanlihavarras, espetada. Niillä herkutellaan juhlissa ja piknikeillä, mutta myös tietyissä ravintoloissa. Lihanpalat maustetaan runsaalla merisuolalla ja laakerinlehdillä. Hyvää on myös hiillostettu kana, frango churrasco. 

Kalaa syödään paljon. Saarelta saa meheviä, huokeita tonnikalapihvejä. Tyypillisin kala on vaalealihainen espada eli mustahuotrakala. Lähivesiltä saadaan myös mustekalaa, lulas, ja pieniä tähdenmuotoisia lapas-simpukoita, jotka tarjoillaan kuumalta pannulta alkuruoaksi.

Hyviä ovat myös liha- ja kalaruokien kanssa tarjotut lisäkkeet – paistettu banaani, passionhedelmäkastike tai milho frito, maissitärkkelyksestä tehdyt kuutiot. Keitetyt perunat saavat lisämakua oliiviöljystä, valkosipulista ja yrteistä. Leipänä tarjotaan usein valkosipulivoilla ryyditettyä lämmintä leipää, bolo do caco.

Keitoista kannattaa maistaa ainakin saaren omaa erikoisuutta, açorda madeirense, johon on sekoitettu leipää, kananmunaa ja valkosipulia. Makeannälän vie passionhedelmistä tehty herkullinen vanukas tai hunajakakku, bolo de mel. Aterian päälle voi siemaista tilkan espressoa, uma bica. Paikalliset juovat maitokahvia eli chinesaa yleensä vain aamuisin.

Pöytäviinit tuodaan tavallisesti mantereelta. Saaren kuuluisin juoma, väkevä ja makea madeiraviini, sopii sekä aperitiiviksi että jälkiruoaksi. Paikalliset itse juovat sitä lähinnä erityistilaisuuksissa. Heidän suosikkidrinkkinsä on poncha, joka perinteisesti sekoitetaan sokeriruokoviinasta, sitruunan mehusta ja hunajasta.

Hyvä tietää Portugali

Aikaero
Mantereen puolella Portugalissa kello on 2 tuntia ja Azoreilla 3 tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Etäisyydet Algarven lentokentältä (FAO)
Majoituksesta riippuen etäisyys lentoasemalta lomakohteisiin:
Vilamoura 26 km
Albufeira 45 km 
Praia da Rocha 74 km

Etäisyydet Ponta Delgadan lentokentältä (PDL)
Majoituksesta riippuen etäisyys lentoasemalta lomakohteisiin:
São Miguel 29 km 
Ponta Delgada 3 km
Furnas 50 km
Capelas 14 km
Vila Franca do Campo 30 km

Hotellikuljetukset kohteessa
Hotellikuljetus on lisäpalvelu, joka ei sisälly matkan hintaan, vaan se on varattava erikseen matkavarauksen yhteydessä. Kuljetuksen hinta on esitetty meno-paluuna. Omatoimikohteissa ja lento+hotelli-omatoimimatkoilla hotellikuljetusta ei ole järjestetty eikä se sisälly matkan hintaan, ellei toisin mainita.

Juomavesi
Kalkkipitoista vesijohtovettä ei suositella juotavaksi erilaisen bakteerikannan vuoksi. Pullotettua vettä myydään supermarketeissa ja useimpien hotellien vastaanotoissa sekä baareissa.

Juomaraha
Portugalissa on tapana kiittää esim. ravintola- ja hotellihenkilökuntaa hyvästä palvelusta pienellä juomarahalla. Osassa ravintoloissa palvelumaksu sisältyy laskun loppusummaan, osassa ei. Portugalissa on myös kattausmaksu, joka tarkoittaa alkupaloja, joita tuodaan pöytään ennen tilattuja ruokia. Näitä alkupaloja ei ole pakko syödä ja sen voi kohteliaasti ilmoittaa tarjoilijalle, siten niitä ei myös laskuteta.

Jännite
220 V.

Matkustusasiakirjat
Matkalla sinulla tulee aina olla mukana voimassaoleva matkustusasiakirja, kuten passi tai poliisin myöntämä valokuvallinen henkilökortti. 

Mikäli et ole Suomen kansalainen, tarkista mahdollinen viisumitarpeesi lähetystöstä/konsulaatista. If you are not a Finnish citizen, you need to check your possible visa requirement from the Embassy of Portugal. Please also note the possible need for a transit.

Matkustusilmoitus
Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa. Tee matkustusilmoitus >>

Matkustustiedote
Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle. Lue matkustustiedote >>

Terveys ja turvallisuus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.
www.thl.fi

Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoasiainministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Maat ja alueet -otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.
www.formin.fi

Uskonto
Roomalaiskatolinen

Vakuutukset
Kehotamme jokaista matkustajaa hankkimaan riittävän peruutusturvan sisältävän matkustaja- ja matkatavaravakuutuksen. Määräaikaisen tai vuoden voimassa olevan matkavakuutuksen saat ostettua esimerkiksi omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Valuutta
Euro (EUR)